22.6.11

Perse ja perämoottori.

Hohhoijakkaa. Jos Aa jatkaa mummolassa hölmöilyään, niin eipä mene häävimmin näillä Susikairan muillakaan sankareilla (mutta tähän ei siis sisälly Bee, eikä Cee eikä Dee). Tänään juttelin pitkän tovin yhden kaveripiirin jannun isän kanssa. "Jengi" oli taas käynyt "keikalla" ja bileet oli pidetty eilen. Huoh. Kyllä ollaan kumman edessä. MILLÄ HELVETILLÄ NOIDEN PÄÄHÄN SAADAAN JÄRKEÄ??? No, laiha (hyyvin laiha) lohtu on se, ettei Aa tietystikään ollut tällä reissulla mukana. Mutta nyt on kyllä OIKEASTI ISO ongelma. Ihan tosi monessa perheessä. Ainakin arviolta 10-20 tässä ainakin on tavalla toisella mukana. Peukalo, perkele.

Nyt on siis oikeasti hyvät neuvot kalliit! Onko kenelläkään ideoita? Kun siitä sen yhden pojan isän kanssa puhuttiin, että kaikkiin kauppoihin porttikielto -siis ilman omaa vanhempaa-, kotiintuloaika klo. 18. Ja tarkistussoitto heti kotiin heti, kun 15 min koulusta pääsystä on kulunut. Samperi, tuloo kuulkaa työteliäs vuosi :/

Mikä porkkana tarjolle?! Millä motivoida parempaan suuntaan?! Shit. Help!!!

S.A.

Ps. Edellisen lisäksi näpelöin oman puhelimeni tyhjäksi. Jossain ihme viirauksessa palautin tehdasasetukset *haluatko varmasti* JOOJOOJOO. Räps, kaikki 250 numeroa taivahan tuuliin!!! Saatana, jos ei ole jälkikasvu järjellä pilattu, niin ei tartte kaukaa hakea syyllistä. Peili riittää.

Olisi huippukivaa kirjoittaa kivoja kuulumisia tämän kaiken sonnan tilalta, mutta minkäs teet. Päiväkirjaa kun pidetään, niin tänään tämmöistä ja huomenna jotain muuta.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jaa-a..jos omat poikani olisivat myymälävarkauksia ryhtyneet tehtailemaan olisin ottanut järeät aseet käyttöön..eli vienyt virkavallan puheille ja pyytänyt kertomaan mikä odottaa ellei moinen lopu välittömästi! putkatilojen esittely voisi vauhdittaa asiaa!!

Hehkuvainen kirjoitti...

Au. Voi kunpa minulla olisikin joku hyvä neuvo! :/ *päässä lyö tyhjää*

Porkkanaa voi mielestäni kysyä pojalta itseltään. Kaikesta tolloilustaan huolimatta hän tuntuu olevan ajatteleva ihminen ja teillä on pystytty ainakin välillä keskustelemaan asioista. Ehkä poika itse keksisi mitä haluaisi vastineeksi siitä, että suostuu ehtoihinne. Vaatimus voi olla kova, mutta ehkä siitä voidaan sitten neuvotella. Ehkä. Toivottavasti.

Järeitä keinoja kyllä kaivataan. Voimia!!

Pami kirjoitti...

Minäkin ajattelin, että voisko kysäistä lapsilta itseltään, että mikä mättää? Ja tuo putkatilojen esittely on hyvä idea. Meidän tytön luokka kävi yläasteella katsomassa niitä ja tytär sanoi sen jälkeen heti, ettei tuonne halua!!

Hyvää juhannusta kuitenkin ja voimia!

Hanni kirjoitti...

No voi että! Suurin ongelma taitaa olla se että jätkiä on noin suuri lauma, ja porukassa oikeasti tyhmyys tiivistyy. Ne pojat on varmaan yksittäin Aan tapaan oikeita kultakimpaleita, mutta kun lyödään murkkupäät yhteen, niin kimpaleiden koostumus muuttuu kullasta joksikin muuksi, ja on pakko elvistellä uskaltamisellaan, vaikka oikeasti voi ihan pelottaakin..

Jätkät siis ei usko että vanhemmat on nyt tosissaan päättäneet että hölmöily loppuu. Ne kokeilee, että onko ne tosissaan, vai löysääkö ne köyttä, jos vaan jatketaan. Eli paukkuja lisätään, ja vanhempien on vastattava samalla mitalla. Loppumaanhan tuo pitää saada, olet oikeassa siinäkin. Kaljaa ja siideriä ne maistelee jatkossakin, mutta tuo varastelu kuulostaa pahemmalta.

Alaikäisien on vielä suht helppo perseillä, kun vastuu on vanhemmilla, mutta tuo putkassa käynti voisi olla aika hyvä juttu. Meidän Kaksosetkin on käyneet putkassa :) Muistaakseni yläasteella ne tekivät opintomatkan poliisilaitokselle, ja kumpikin sanoi, että putkaan eivät halua ikinä.

Entä jos ottaisitte poliisin mukaan selvittelemään asioita. Ja luulisi syksyllä koulun olevan kiinnostunut järjestämään jonkin tilaisuuden, kun jätkiä on näin paljon, ja kai samasta koulusta? Täällä yläastella on pari kertaa järkätty "kriisivanhempainilta", jos jotain vastaavaa on ollut ilmassa.

Entä vanhempien kokoontuminen siten, että pojat tulisivat yksitellen vanhempien eteen selvittelemään asiaa? Silloin ei muista jengiläisistä ole tukea ja turvaa, nämähän on kuitenkin lapsia vielä,yksittäin saattavat olla aivan toista kuin jengissä?

Onneksi Aa on kesän hyvissä käsissä, saat vähän hengähdysaikaa. Ja tosi hienoa teidän vanhempien yhteistyö! Teissä on yhdessä niin iso voima, että varmaan jätkille järki päähän saadaan. Jossain vaiheessa.

Hanni jatkaa: kirjoitti...

Typeriä puhuin:"Onneksi Aa on kesän hyvissä käsissä". En tarkoittanut, ettei se teidän kanssa olisi hyvissä käsissä :) Mie aina onnistun jotenkin sähläämään nämä viisaat ajatukseni siinä vaiheessa kun ulostan ne paperille :D

Anonyymi kirjoitti...

Nyt meni mielestäni jotta oliko viranomaiset jo asiassa mukana? Koska niiltä lastensuojeluihmisiltä SAA apua myös siihen, kun lapsia ja heidän tulevaisuuttaan pitää suojella heiltä itseiltään (ja tekemisiltään). Pyytäkää, vaatikaa KAIKKI, että saatte niille säännöllisiä (painotan sanaa säännöllisiä!) käyntejä milloin minkäkin tahon luona, nuorisopsykiatria, lastensuojeluviranomainen, joku "ohjaaja" vai mitä ne ovatkaan... Kummasti auttaa ensinnäkin vanhempia se tieto ja ajatus, että on oikeasti olemassa iso verkko johon nuori sitten räpsähtää jos on räpsähtääkseen, se kaikki ei ole vain vanhemman harteilla vaan muutkin kantavat huolta juuri tästä lapsesta. Ja toiseksi, jossain vaiheessa viksua nuorta alkaa riipoa käydä juttelemassa viikon tapahtumistaan ja vastaamassa aina "miltä susta nyt tuntuu" -kysymyksiin siellä sun täällä ja niillä alkaa menee perille se kuinka ovat ITSE omilla teoillaan itsensä siihen jamaan laittaneet - ja omilla teoillaan pääsevät siitä systeemistä poiskin.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä,
Kupla

p.s.sulle sellainen emäntämäinen taputus olalle :)

sovittelija-kummimummi kirjoitti...

kultaseni, akkaseni, nyt näyttää taas olevan aika yksityispuheluun.

tämä juhannus sotkee asioiden hoitamista pahasti, mutta ensi viikolla on aika ottaa ne järeämmät aseet käyttöön. ensin poliisille ja sitten sovitteluun.

se on raaka juttu nuorelle se sovittelukin, panee useimmiten oikeasti miettimään tekemisiä uudella tavalla.

ja koko sakki on siis korvausvelvollinen pöllimisistään, ei vanhemmat. ja jos joku pöllöistä on jo täyttänyt sen 15, istuu rekkarimerkintä faileissa vielä pitkään. saattaa estää jopa tulevaisuudessa mm. koulutukseen pääsyn tai työpaikan saannin. ja jollei ihan estä, ainakin hankaloittaa.

juhannushalaukset koko poppoolle ja poikkeuksellisesti erikoishalauas Aalle.

Anonyymi kirjoitti...

Mä lähtisin etujen viemisellä. Luurit veke, saako niihin vielä sen, ettei voisi soittaa kuin kotiin tms.? Netti veke, kotiintuloajat entistä tiukemmat jollei ole jo täysi kotiaresti päällä, mikä meillä tuossa kohtaa pamahtaisi just eikä melkein.

Etuja tulee takaisin, kunhan ensin osoittaa, että on niiden arvoinen.

Tietty korvaamaan rahallisesti kaikki mitä on pihistetty, mieluiten omalla työllä ja sillä ansaitulla rahalla, ei millään "pappa betalar" systeemillä.

Plus koko jengi sinne kauppiaan luo anteeksi pyytämään, ja kauppiashan tässä on asianomistaja, jos se haluaa viedä asian poliisn kautta käsittelyyn, niin mun mielestä sillä on siihen täysi oikeus.

Syy ja seuraus, siinähän se mikä tuossa on oppimisen paikka.

Ei muuta kuin sitkeyttä ja pitkää pinnaa ja kaikkea mahdollista muuta. Kyllä niistä ihmisiä tulee, ihan kunnon sellaisia, joillakin vaan tuo oppimisprosessi on vähän mutkikkaampi ja enempi kantapään kautta.

Siperia opettaa, niitä vanhempiakin, seuraavien kohdalla osaa jo paremmin.

Ihanaista juhannusta kummiskin.

HannaHoo

Esikko kirjoitti...

Onko jätkillä mitään muuta tekemistä jännityksen hakemiseksi kuin varastelu ja kännäys? Riittääkö teidän perheen rahkeet/aika johonkin mojovaan porkkanaan, esimerkiksi, että jos oot jouluun saakka pöllöilemättä, niin sitten pääset ralliautoon erikoiskokeelle tmv? (Sori mun poika on vasta 1 v, ei hirveesti mielikuvitusta vielä vauhtiporkkanoiden suhteen.)

Ja kotona pitäisi sitten olla läksyjen ja kotitöiden lisäksi jotain kiinnostavaa tekemistä, ettei tulisi sitä jännityksen hakemista kännäämällä. Jos kaikki kiva viedään pois, niin se kasvattaa vaan uhoa ja tuhoa.

Plus kannatan kyllä myös tuota tutustumisretkeä putkaan, meillä oli yläasteella ja se katkaisi keskikoviltakin uhoajilta siivet.

Voimia syksyyn!

Minttu kirjoitti...

Eiköhän liene parasta hommata ymmärtäväinen virkavalta apuun ja viedä koko lössi polliisin puhutteluun ja samalla tutustumaan putkaan. Ja nekin ystävälliset polliisimiehet ihan virka-asuissaan. Noin niinku omalla kokemuksella voin kertoo ettei mikään porkkana auta, vaan ne järeämmät keinot. Ainakin tällä seudulla nuoriso pääsee poliisin puhutteluun melko helposti.
Perään heitän vielä oikeeeeen ISON virtuaalisen jaksamishalin.

Minz kirjoitti...

HannaHoon linjoilla. Se, että joutuu omalla työllä ansaitsemaan rahat, millä näpistelyt korvataan, on jo iso asia. Ei siis niin, että lahjarahoista maksu 'lipsastaan'. Meillä moksut joutuvat erinäisiin 'inhottaviin' puuhiin, jos tulee jotain isompaa kömmähdystä tehtyä: puusouviin, metsänharvennukseen, pellonkääntöön, mitä nyt milloinkin keksii. Jotain tavanomaisesta kotityöstä poikkeavaa kuitenkin. Ja tyyliin pari euroa/tunti, ei mitään huippupalkkaa... Pitää sen urakan tuntuakin. Tästä seuraa kaksi asiaa: moksut kokevat työn rangaistuksena, mutta näkevät myös kättensä jäljen, josta taas voi olla ylpeä. Itse olen ottanut nämä tilanteet myös mahdollisuutena käydä kahdenkeskisiä syvällisempiä keskusteluja siinä työn lomassa. Usein sitä tulee avattua tuota sielun syvyyttä, kun hiki tursuaa otsasta. =D

Ja riippuen asiasta, myös lähtee saldomaksut kännyköihin, eli siihen voi silti soittaa, kun liittymä on voimassa, mutta itse eivät pääse soittamaan (noh, eivät kotiinkaan, mutta aina heillä joku kaveri on menossa mukana, joilta voi pyytää puhelinta hätätapauksessa lainaan - korvataan ne soitot sitten myöhemmin), tai tietsikka-aika, tai tv-aika, tai kyläilyt kavereille tai tai tai. Vähän riippuu asiasta. Ja vastaavasti, kun alkaa taas hommat pelaamaan, niin pikkuhiljaa sitten aletaan palautumaan normaaliin arkeen ja jossainkohti hyvä käytös voidaan palkita vaikka pizzareissulla tai shoppailulla tai tai tai. ;D

Syy ja seuraus. Hyvä tai paha.

Hurjasti tsemppiä sinne! Tässäkohti kärsivällisyyttä koetellaan, mutta pitäkää vain siitä punaisesta langasta kiinni. Kyllä tämä aika ohi menee, kunhan olette johdonmukaisia, ettekä anna periksi! *voimahali*

Hanni vielä: kirjoitti...

Koska kirjoitin tuonne niin lyhyen kommentin (hah!) niin jatkan vielä sen verran, että mulla on omat lapset tehty kahdessa sarjassa ja vanhimman ja kaksosten välillä on ikäeroa 8 vuotta. Jo siinä ajassa huomasi, että vanhimpien jätkien murkkuaika oli aivan toisenlaista kuin näiden nuorempien. Siis maailma raaistuu ja muuttuu koko ajan pahemmaksi, ja sitä mukaa vanhempien tehtävät käy vaikeammiksi.

Siis mun mielestä myös ympäristö kaikkine tietokoneineen, kamerakännyköineen ja soittimineen, sekä muuttuneet tv-ohjelmat saa aikaan muutosta lapsissakin.

Eli kasvattaminen tässä nykyajassa on vielä haasteellisempaa kuin mitä se on esim 15 vuotta sitten ollut, kun mun murkut aloitti murkkuileen. Asenne kaljaan, tupakkaan ja valitettavasti huumeisiin (akka älköön noteeratko tuota huumejuttua vielä ollenkaan:))on muuttunut. Kaksosten (20v) iässä puhutaan jo korjauskaljasta ja käydään baareissa keskellä viikkoakin.

Kaksoslikka oli lukioaikana sijaisena entisellä ala-asteellaan. Hän sanoi, että oli kysynyt entiseltä opeltaan, että oltiinko me näin levottomia. Ope vastasi, että ette olleet, jo tässä välissä on tapahtunut lapsissa iso muutos. Ja Kaksoslikka on kertoillut myös siitä miten yleistä ja halpaa on pilven poltto. Olen ollut järkyttynyt.

Eli kaikki myötätuntoni nykyvanhemmille, niille jotka parhaillaan tappelevat näiden murkkujen kanssa. Mun nuorimmilla alkaa onneksi vähän järkeä ja periaatteita elämään löytyä. Tai sitten ne kusettaa mammaa rankasti :D

Mie olisin Minzin linjoilla: ensin tiukennetaan sääntöjä, niin kauan kuin on tarpeen, sitten löysätään jos aihetta on ja palkinto tai porkkana vasta sitten viimeksi. Muuten voi käydä niin, että jätkät saa jonkin kivan jutun puoli vuotta kunnolla oltuaan, ja jatkavat sitten entiseen malliin. Tai pahempaa: oppivat ovelimmiksi ja ottavat molemmat, sekä palkinnon että biletyksen jäämättä kiinni. Tyhmiähän nää ei ole, vähän keskenkasvuisia vain.

Anonyymi kirjoitti...

No voi hittolainen! Mitähän sitä osaisi sanoa. Ainakin tuo porukka pitäisi saada hajalle ja vanhempien liittoutua näkyvästi ja kuuluvasti. Poliisia pyytäisin minäkin apuun, heillä nyt sattuu olemaan aika monen klopin kohdalta kokemusta ja ehkä näkemystäkin. Ikävä tosiasia on myös se, että hölmöilyistä saattaa seurata, että esim. ajokortin saanti viivästyy (jos liikennehölmöilyjä yms), armeijassa tietyt paikat sulkeutuu ja samaten joihinkin ammateihin saattaa tulla hidasteita tai esteitä. Ja juuri tuossa alkuvaiheessa tuo pitäisi saada loppumaan ettei kohta siirrytä isompiin keikkoihin.

Toisaalta moni tuon ikäinen on niin pöllö vielä, että ehkä vasta parin vuoden päästä alkaa järjen ääni kuulua. Nyt se ehkä hukkuu jonnekin.

Jos liikaa rangaistaan, alkaa se uhma nostaa päätään vaan entistä enemmän. Eli sopivasti liekaa, mutta ansaittuna ja muutoin kontrollin alle koko porukka. Uskoisin, että pikän päälle kantaa parhaiten se, että kaikki vanhemmat vetää yhtä eikä kukaan anna periksi sovituista säännöistä. Kokoontukaa tosiaan koululla vaikka ja koulu mukaan tuohon.


Voimia! Meillä nuo ongelmat on vasta edessä... huokaus !

Minna

Hehkuvainen kirjoitti...

Se olis hyvä kun olis joku joka kertois nuorille, miten helposti se pieni pöllöily voi lähteä lapasesta. Kun ei ne sitä tajua. Ei nähdä yhteyttä näpistelyn ja vankilakierteen välillä. Pysähdytään miettimään asiaa vasta sitten, kun joku kuolee kun on kännissä varastettu auto ja lähdetty ajelulle. :(

Toivottavasti juhannus on sujunut rauhallisissa merkeissä ja uusia hyviä ideoita on putkahtanut akan päähän :).

Tsemppiä edelleen!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin blogiisi sattumalta jonkin aikaa sitten. Mielenkiinnolla olen lukenut vanhojakin tekstejä... ja suurella sympatialla ja jaksamisen ajatuksia teidän suuntaan lähtellen näitä A:n tempauksia. Samanlaisten ongelmien kanssa täällä painitaan teinityttösen kanssa, välillä huonommalla ja välillä paremmalla menestyksellä.

Hyvin samalaisia tempauksia siellä teillä kuulostaa olevan kuin meilläkin. Kyllä vaan joukossa tyhmyys tiivistyy. Olen ollut yhteydessä meidän tytön kavereiden vanhempiin ja kaikki lapset tuntuvat asiasta keskusteltaessa ymmärtävän miten vakavasta asiasta varastelussa on kyse... Se vaan tuppaa unohtumaan kavereiden kanssa tavatessa.

Meillä kesäloman alkaessa oli tapaaminen tytön kavereiden ja heidän vanhempiensa kanssa. Istuimme kaikki saman pöydän ääreen ja puhuimme asiat halki. Sovimme myös yhteisistä pelisäännöistä. Nyt on koko jengillä samat kotiintuloajat ja muut säännöt. Myös samat seuraamukset sääntöjen rikkomista. Ja meilestäni mikä tärkeintä ymmärtävät nyt viimeistään että me vanhemmat vedämme kaikki yhtä köyttä ja ilmoitamme toisillemme kun jotain sattuu tai epäilemme jotain olevan meneillään.

Meillä ainakin nyt hetkellisesti on tilanne hiukan rauhoittunut. Osa porukasta on toki lomillaankin muualla ja sekin rauhoittaa tilannetta. Uskon että silläkin on vaikutusta nuorten käytökseen että porkkanana (jonka nuoret itse saivat valita) kesän lopussa pääsevät porukalla kahden yön reiussulle Tampereelle Särkänniemeen jos kesä menee hyvin. Meiltä kun on täältä peräkylältä niin pitkä matka kaikkiin huvipuistoihin että yleensä sellaisiin ei pääse. Meistä vanhemmista sitten osa lähtee toki reissuun mukaan.

Teilläkin varmasti kannattaisi tavata vanhempien ja nuorten kanssa porukalla jos mahdollista. Ja ottaa nuoret mukaan miettimään sääntöjä ja seuraamuksia niiden rikkomisesta. Ehkä sitten ainakin jollain tasolla ymmärtäisivät mitä mistäkin teosta seuraa? Ja ehdottomasta kannattaa ottaa mielestäni käyttöön joku porkkana jonka avulla kannustaa säöntöjen noudattamiseen! :)Näin ainakin meidän kokemuksesta suosittelisin. Tosin perseelleen voi tämäkin kokeilu mennä ihan minä päivänä vaan... Vähän tuuripeliä taitaa olla mikä toimii kenelläkin teinillä! :D