25.1.10

Afta.

Huih, tulipa kylmänväreitä! Tiedättehän sen tunteen, kun tietää miltä kuulostaa liitutaulun raapiminen tai haarukan piikkien vinguttaminen lautasella? Selkäpiitä karmii. Tänään väristyksiä tarjoiltiin näin:
(Bee on jo lähes viikon valittanut kipeää aftaa suussa.)
Äiti: Vieläkö sun suuhun sattuu?
Bee: No sattuu!
Äiti: Ihmeen hitaasti se paranee.
Bee: Niinpä! Vaikka oon joka ilta harjannu sen haavan hammasharjalla!
Äiti: MITÄ? Ei niitä saa harjata.
Bee: Aa sano, että niitä pitää harjata harjalla ja mä oon harjannu.
Äiti: Eikö se oo sattunu kauheesti?
Bee: No joo, mutta ku aikansa harjaa niin lähtee tunto.

Auts, auts, auts! Oikeasti mulla kirveltää jo ajatuskin aftan harjaamisesta! Aa sanoi kuulleensa jostain em. ohjeen. Onko kukaan muu koskaan kuullut moista?!

Auts.

S.A.

13 kommenttia:

Maami kirjoitti...

Juu ei...ei missään nimessä aftaa saa harjata..AUTS!!!

Semmoiset hammastahnat estää aftojen tuloa joissa ei ole sitä vaahdottavaa ainetta...mikäsenniminytolikaan en muista.

Mutta esim Elmex ja sit apteekista saatava Salutem on semmoisia joissa ei ko ainetta ole. Meillä tytyllä ongelmana aftat kans ja mulla tän crohnini takia.

Toivottelen pikaisesti tulevaksi aftatonta aikaa!

Perheenäiti kirjoitti...

Meillä Pojalla oli pieni afta suussa (menossa jo pois), kun kävimme hammaslääkärissä kesällä ja lääkäri neuvoi ostamaan vaahtoamatonta Salutem-hammastahnaa ja harjaamaan sillä hampaat.

Ne, joilla kantti kestää, tökkäävät aftaan pumpulitikulla viinaa. Kirvelee kuulemma sikana, mutta sitten menee tunto :-)

Pellon pientareella kirjoitti...

En ole kuullut ohjeita, koska en todellakaan (onneksi) tiedä mikä afta on, nevö hööd. Toivottavasti pääsette siitä kuitenkin eroon!

Maahiska kirjoitti...

Aftat on ikäviä tuttuja jo parinkymmenen vuoden ajalta eikä olisi ikinäkikinä tullut mieleen harjata niitä!!!! 8-/ Itse pistä bafucinia poskeen ja odottelen, odottelen... aftat muuten ovat melkein hävinneet kun jouduin aloittamaan tuhdin kalkki- ja D-vitamiinilääkityksen!! lapsilla aftoja tuli keliakian vuoksi - siis ennen kuin saivat diagnoosin. Kerran 3kk ikäiselläni oli silloisen markan kokoinen afta kitalaessa - lienee ollut monta päivää jo ennen kuin hoksasin mikä mättää :(

Hehkuvainen kirjoitti...

Hyy, aftat ovat hirvivittävän ikäviä :/. Kuulemissani harjausohjeissa kehotetaan pitämään ainoastaan hampaiden harjauksesta huolta (vaikka sekin saattaa tehdä kipeää jos afta on sopivassa kohdassa).

Muistelen, että isäni hammaslääkäri on kehottanut käyttämään klooriheksidiiniliuosta purskutteluun (Oral B tai Corsodyl). Ne on kyllä pikkuisen liian väkeviä lapsen suuhun.

Onneksi nykyään on olemassa hoitoakin, tosin en ole itse sitä kokeillut, joten en osaa sanoa tepsiikö.

Anonyymi kirjoitti...

Apteekista saa jotain lääkettä noihin aftoihin. Itselläni oli joskus niitä useampikin suussa ja hammaslääkäri (olin sattumoisin muista syistä siellä) sanoi, että esim. runsas tomaattien syöminen voi aiheuttaa noita. Eli tomaatti pois siksi aikaa kun paranee! Jotkut muutkin ruoka-aineet sisältää niin paljon joitain happoja (joo, tosi paljon apua, kun en edes muista mitä ja mitkä ruuat!), että saattavat aiheuttaa/ainakin pahentaa noita.
Vauvoillakin saattaa tulla jotain vastaavaa suuhun (oliko se sammasta vai miksi sitä kutsutaan? Vauva-ajoista jo vuosia....)

Ne on kyllä kurjia!

Edellisen postauksen pikkumies on kyllä todella paljon isoveljensä C:n näköinen. Ihana!

Minna

Napaulina kirjoitti...

No kyllä meni mullakin kylmät väreet selässä. Hyi olkoon. Mulla aftat eli sille joka ei tiennyt, ne on suun rakkuloita (ei varmaan virallisesti) on ollut aina kiusana. Nyt mulla on vielä sellainen tauti suussa, että limakalvot on ihan superherkät ja jos saan aftoja, ne kestää tavalllista pidempään. Mutta mulla kanssa on auttanut tommonen vaahtoamaton hammastahna Biotene. Lapsetkin on näköjään tykästyny siihen ja siirtyneet kaikki käyttämään sitä. Eikä niillä kyllä oo aftoja läheskään niin usein kun mulla lapsena.

Anitta kirjoitti...

Mullakin on ollut aftoja aina välillä, mutta ei silloin kun olen purskutellut suun Vademecumilla.
Tuota Salutem-hammastahnaa mullekin suositeltiin ja sitä nykyään käytän.
Hm.. ja olen minäkin niitä aftoja harjannut ja viinaa lykkinyt päälle.

Liisa kirjoitti...

Ehkä tuossa harjausneuvossa on sekoitettu afta ientulehdukseen. Ientulehdustahan pitää harjailla vaikka vähän sattuu, jotta hammas puhdistuu ja ien pääsee parantumaan.

Hanni kirjoitti...

Joo, keliaakikolle on afta tuttu vaiva, siis ennen oikean ruokavalion aloittamista. Tytölle tulee isoja aftoja, ja ne on saatu pois apteekin lääkkeellä, jossa sellainen litteä läpyskä laitetaan aftan päälle ja annetaan olla. Nimeltä Afta-B tai sen tapainen) Mutta on se aika sissi se poika, joka aftojaan harjasi niin että tunto lähti :D

Sipulix kirjoitti...

Hei akka, Hehkuvaisella on oikea lääke, se vie kivun, voi laittaa lapsellekin ja on tehokas. Sensodyne hammastahna on myös jees aftavaivaisille. nimim. kokemusta on.

Maahiska kirjoitti...

Aijuu ja sitten: laittaa ruokasoodaa teelusikallisen desiin vettä ja sillä sitten purskuttelee. Auttaa lapsillakin. Ainakin meillä. Tepsii muihinkin suuhaavoihin.

~R&T~ kirjoitti...

Kaikkii suun pieniin haavoihin ja myös noihin aftoihin. Samoin myös jos polttaa kielen/kitalaen ja tai saa haavan jonnekin muualle itseensä, auttaa aina: Aloe Gelly,(hae vaikka tuolla nimellä kuvahaku näyttää mistä tuubista kyse) suosittelen.
Sitten tosiaan niitä aftoja voi aiheuttaa monissa hammastahoissa oleva vaahtoava aine nimeltäänn sodium lauryl sulfaatti.