16.6.11

Kesä"lomaa" ja muuta "mukavaa".

Sanat on etsineet toisiaan, jotta järjestyisivät tekstiksi. Joku hajanainen ajatus putkahtaa päähän ja katoaa saman tien. Kesäloma alkoi, niin koululaisilla, kuin Ukolla (1 viikko) ja allekirjoittaneella (3,5 viikkoa). Aa fyysisesti jäi mummolaan valmistujaisjuhlien jälkeen (5.6.), mutta ilmiömäisen tehokkaasti on työllistänyt meitä täällä kotona silti. Tollon työt jatkuu :( . Viime viikolla ihasteltiin jälkikasvun koulunpäättäjäiskuvia sähköpostista. Ol poijjiiilla kuulkaa pöytä koreana. Siideriä, lonkeroa ja olutta kasapäin. Yhden lapsen vanhempi oli löytänyt kuvat poikansa kännykästä ja sitten vaan enttententtentelikamentten- ai noi tölkit on muuten viety meiltä, ja noi meiltä ja heiii...mistäs noi on???? No, selvisihän se. Kaupoissa oli tehty oikein turnee ja viety sieltä täältä ja tuolta. No, Ukko kävi yhden kauppiaan kanssa selvittämässä ja minä toisen. Koska Aa on nyt mummolassa sitten koko kesän (kaveriporukka erilleen toisistaan), niin menen sitten syksyllä pojan kanssa vielä uudelleen kiertämään kaupat. Vaikka anastetut jutut toki maksoin, niin ei riitä. Jos ollaan niin isoja poikia, niin sitten kannetaan tekosista vastuu myös. PRKL. VTT.

Eilen oli syntymäpäiväni ja aloitinkin "synttärijuhlat" heti aamusta perheneuvolassa. Hahhahhaa;) Mutta oikein hyvä juttutuokio ja jatkossa sitten, kunhan poika kotiutuu, niin alkaa Aa:n omat käynnit ja minun ja Ukon yhteiskäynnit. Tämäkin perheneuvolaan "pääsy" oli tekemisen takana. Oletin, että kun silloin taannoin oli se näpistysjuttu, niin tulisi suoraan aika sinne. Eipä tullut kuin lappu, että ei vaadi muita toimenpiteitä. PYH! Sanoin suoraan, että kyllä minä odotin, että minulle olisi tarjottu mahdollisuutta, eikä niin, että kouluth:n kautta pyydetään lähete (joka muuten piti käydä henkilökohtaisesti allekirjoittamassa) ja sitten odotellaan aikaa. Sanoin, että soittakaa läpi vanhemmat, joiden lapsesta tulee lastensuojeluilmoitus, koska varmaan moni yrittää viimeiseen asti sitkutella itsekseen, vaikka keskusteluapu ja tavallaan se "olet vanhempana ihan oikeilla jäljillä"-tsemppaus tekisi hyvää ja asiat ei ehtisi mennä ihan tolkuttomaan solmuun.

Lisäksi olen jutellut aikuisten ystävien kanssa, sekä äidin ja oikeastaan kaikkien, jotka on pysähtyneet kuulolle :D Yksi ystävä (jolla myös noin Aan ikäisiä veijareita) sanoi istuneensa yhteen aikaan perheneuvolassa joka viikko- ja hän on muka itse ammattikasvattaja. Hohotukseksihan se meni ja kyllä vaan kunnon nauru auttaa. Tätä ystävää oli joku iäkkäämpi rouva lohdutellut, että "lastenkasvatuksessa ensimmäiset 40 vuotta on vaikeimmat, eikä se paljon helpota senkään jälkeen!" :D :D :D

Mutta joo, nyt on kesä aikaa fundeerata ja aikaa kasvaa. Toivottavasti muutamassa kuukaudessa se järjen ja käden yhteistyö löytyisi ja tämä pelleily loppuisi tähän.

***
Olen käyttänyt ensimmäistä lomaviikkoa siivoukseen, huone päivässä ja sitä rataa. Kirjoittelen lisää kunhan saan taas siivousurakkaa vähän eteenpäin.

S.A.

Ps. Äidin kanssa juteltiin puhelimessa ja olivat Iskän todenneet yhtenä iltana, että tässä sitä taas ollaan: "Juomat on lukollisessa kaapissa!" Mutta kuten perheneuvolassakin siitä puhuttiin, niin on ihan mahdottoman hienoa, että on isovanhemmat, joihin voin vanhempana luottaa ja tiedän, että poika tykkää siellä olla ja samanikäisiä tolloilukavereita ei siinä ihan naapurustossa ole. Jospa tämä tästä.

16 kommenttia:

Pami kirjoitti...

Siis tosi harmillista!! Jaksamista toivottelen ihan oikeasti.

Mutta toisaalta ei voi kuin ihmetellä, miten nykynuoriso on noin tyhmää, että kuvaa kännykällään moiset bileet. Itse muistan olleeni tosi tarkka kaikista kuvista, esim. tupakoivia kuvia minusta ei saanut ottaa ja vielä nykyisinkin pyrin piilottamaan olutlasini, jos nään kameroita. Ja minähän en juonut ennen kuin täytin 18 v (räkäistä naurua!!) Ja koskaan en oo polttanut (lisää naurua!).

Susikairan akka kirjoitti...

Tässähän on ollut ihan selkeesti semmoinen "kuka pöljäilee isoimmin ja rehentelee sillä"-kisa menossa. Facebookin koplaamalla löytyi jos vaikka mitä tollous-elvistelyä. Huoh!

No, facebook on pojalta myös jäähyllä nyt...

Anitta kirjoitti...

Voihan kissanpierut. Kyllä tuollaisesta jää ikävä hytinä pertsiin alle vielä vuosiksi. Itsekin olen kerran joutunut kiinni näpistelystä, samoin lapseni. Onneksi teillä pelaa yhteistyö vanhempien kesken. Nyt vaan pitää pitää tiheään yhteyttä, soitella ja selvitellä kavereiden menemisiä niin että pojille jää sellainen tuntuma, että aina joutuu kiinni.
Saiskohan niitä poikia jotenkin korvaamaan tekosiaan kauppiaalle, vaikka siivouksella tms.
Toivottavasti tekoset ovat ajattelemattomuutta ja loppuvat lyhyeen.

Susikairan akka kirjoitti...

Juu Anitta, pojat korvaa toisessa kaupassa työllä touhuilunsa ja toiseen tulee 4 kk:n porttikielto.

Tympii ihan perkeleesti, mutta eipä se auta kuin eteenpäin tarpoa ja toivoa, että järki ja käsi alkaa yhteistyöhön. Kun puhuteltaessa poika kyllä ymmärtää tekevänsä väärin, mutta sitten kun poistuu tontilta, niin järki jää narikkaan:(
PUUH!

Sanoin perheneuvolassa, että kun näitä ipanoita on neljä, niin alkaa kauhistuttaa, mutta lohduttivat, että usein ekan kanssa tehdään se pioneerityö ja nuoremmat ei ainakaan samoja virheitä tee- omansa kyllä kukanenkin...

Sipulix kirjoitti...

Kuule akka. Kyllä se siitä, ihan oikeasti. Hyvin ja oikein olet toiminut lapsesi ja ukkosi kanssa. Suoraselkäisesti. Olet loisto-akka!

Bemary kirjoitti...

Komppaan edeltäjää, kirjaimellisesti. Lisään vaan perään, että paljon parempaa kesänjatkoa koko perheelle!:)

(iso) Dee kirjoitti...

Samaa mieltä olen Sipulixin kanssa. Ja uskon, että Aa:sta kasvaa vielä kunnon poika, vaikka tyhmyyksiin joskus porukassa sortuu. Isoäitinä seuraan vierestä pienen tyttärenpoikani kasvamista. Huokaan hänen puolestaan ylöspäin, että hänestä kasvaisi oikeudenmukainen ja rehellinen ihminen, ja että vanhempien antama malli siinä auttaisi.

Anonyymi kirjoitti...

No voi hyvät hyttyset, aikamoinen loman alku teillä. Tsemppiä, kyllä te selviätte ja pojasta kasvaa ihan järkevä aikuinen. Niin monia juttuja olen kuullut, että tahdon uskoa niihin. Parempaa kesän jatkoa!

R&T

vilukissi kirjoitti...

Kiitos nykytekniikan, kaikesta ollaan ottamassa heti valokuvia ymv. Meidän aikana ei moiseen tyhmyyteen haksahdettukaan. Olimmeko me sitten muka viisaampia? Tuskin, mutta kiinnijäämistä vältettiin kaikin keinoin.

Ei lohduta, jos sanon, että näitä sattuu, ja niistä selvitään. Se on eräänlaista rajojen etsimistä. Mutta tuo perheneuvola saisi olla aktiivisempi, että tulisi lappunen/puh.soitto ymv.kotiin, jossa annettaisiin mahdollisuus tulla välittömästi keskustelemaan ammattiauttajien kanssa.

Älä anna tämän pimentää kesää, eikä pojankaan kesää, kesä ilman kavereita voi olla henkisesti melkoisen kovaa, josta taas voi olla muita seurauksia. Rangaista toki pitää niin että tuntuukin jossakin. Miten syksyllä kun kaveriporukka pääsee uudelleen yhteen ja tulee pimeät illat? Oisko jossain vaiheessa hyvä päästää heidät uudelleen touhuamaan yhdessä ja sanotte, että nyt otetaan mittaa luottamuksesta, asioiden ymmärtämisestä, vastuunkannosta ymv. Toki täältä "lasien takaa" on helppoa neuvoa, teette toki niin, mikä tällä hetkellä näyttää parhaimmalta ratkaisulta. Tuo on jo hyvä, että joutuvat katsomaan kauppiasta silmiin ja korvaamaan asiat. Voi kun poliisit kulkisivat koulussa kertomassa "otteita elävästä elämästä"...pahojen tekojen ikävistä ja kauaskantoisista seurauksista. Voimia sinne! Tämä on ns.elämänkoulua nuorille, kasvun paikkaa, kantapään kautta. Äitini tapasi sanoa, että pienenä ne polkevat syliä ja isoina sydäntä...ja se on vinha tosi se!

Kipa kirjoitti...

Ihan pakko kommentoida nyt.

Tuo mitä teillä tapahtuu - on aivan normaalia. Mulle nuorisopsykiatrian lääkäri sanoi aikoinaan, että ainoa tehtävä vanhemmilla on pysyä hengissä kun lapset on teinejä.
Olen yrittänyt noudattaa tuota neuvoa orjallisesti - ja onnistunutkin siinä. Nippanappa.

Älä ole siis huolissasi - tuo on vielä aivan normaalia teini-ikäisen toilailua. Mitään todellista huolenaihetta ei ole - kunhan pitää teidät varpaillaan ja ajan hermolla (ja ilman hermoja :)

Voisin kertoa rajunkin tarinan, mutta jätän väliin tälläkertaa (loppuisi varmaan jo kirjaimetkin).

Mutta tosiaan - ole onnellinen - sulla on normaalit teinit kuitenkin.

liskonainen kirjoitti...

voisit akka-kulta tulla tähänkin pitäjään luennoimaan aikuisen välittämisestä ja sen tärkeydestä.

vasta ollaan kesäkuun puolimatka ylitetty ja sovittelija-liskiksellä on ensi talven työt taattu.

ja Beelle laitoin enkelin kiinni tarakkaan.

Ruska kirjoitti...

Sydän sykkyrällä luen toilailuista ja toivon hartaasti järjen valoa nuorisolle. Kovasti tsemii sulle! Itellä 2/3 on selvinnyt hienosti, mutta 1/3 järisyttää perustuksia ihan kiitettävästi. Me vanhemmat kuvittelemme kasvattavamme jälkikasvua, mutta taitaa ollakin niin, että he just kasvattavat meitä.

Anonyymi kirjoitti...

ennenvanhaan osattiin tolloilut pitää paremmin salassa vanhemmilta..oma åitini ei vieläkään tiedä monia tekosia..:D..jaksamista akalle,kyllä jälkikasvu joskus viisastuu! jatkat vaan samalla tavalla..olemalla viekkaampi kuin lapsesi..ja kirjoituksesi ovat todella riemastuttavaa luettavaa.

liskonainen kirjoitti...

pakko palata kun tuli uutta tietoa.

mummina pääsen nauttimaan uudelleen murkkujen (oman) reippailusta. meidän Kääpiö vaan matkailee poliisiautolla ja typerehtii muillakin nokkelilla tavoilla.

lupasin ottaa sen katumusharjoituksiin tänne. huhheijaa, nyt on susikaira entistä tärkeämpi kokemus.

halit sinne kaikille.

Myrkytär kirjoitti...

Ihan samoilla linjoilla muiden kanssa. Kyllä sitä on pöjäilty ennenkin, mutta silloin ei ollut kännyköitä ja facebookkeja, joissa tolloiluja jakaa. Luojan kiitos noi teinit on sen verran pöljiä, et kuvaavat toilailunsa ja vielä pistävät kuvat julkisesti jakoonkin, niin jäävät kiinni. Toisaalta, ihan mallikelpoisia kansalaisia kai minunkin ikätovereistani tuli, vaikka kutakuinkin kaikki pöljäili jotain.

Sari kirjoitti...

Joo kyllä noiden lasten kanssa tuntuu olevan tosia vaikeaa. Itse en ole saanut vielä blogiani päivitettyä, mutta esikoinen järjesti äidilleen paniikkikohtauksen pari viikkoa sitten soittamalla yöllä putkasta. Oli ajanut auton kännissä ojaan, joten nyt ollaan sitten ilman korttia.
Avun saaminen vaan tuntuu olevan paljon vaikeampaa, kun on "aikuinen" lapsi. Eikä enää anneta toilailuista edes tietoja kotiin.