28.9.10

Kela, kela, ke-la.

Hiihiihhih. On se kyllä aikamoinen laitos. Ei takuulla ole semmoista asiaa, johon ei tarvittaisi liitteitä (toimitettuna yksi kerrallaan, vaikka olisi nimenomaan pyytänyt täsmällisen tiedon siitä, mitä kaikkia liitteitä tarvitaan), lausuntoa sieltä ja toista täältä ja sitten tulee hylkäyspäätös ja sitten tarvitaan toinen hakemus ja siihen 31 kappaletta liitettä ja pari pikkulausuntoa ja sitten...

Äsh. Ilmoittauduin työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi 8.8. 2010. Tässä sitä ollaan. TVT:n mielestä päivärahan maksamiselle ei ole estettä, Kelan mielestä on. Jänskää! :O

Kävinpä sitten aamutuimaan istumassa haavi auki Kelan luukulla. Eilen jo soitin sinne niiden A-A-auttavaan puhelimeen ja kuulemma tarvitaan Ukon palkkatodistus. Ymmärrettävää kyllä, voihan se olla, että normaalissa palkkatyössä oleva 4 lapsen isä tienaa niiiiiiin paljon, että äiti ei niinku tavallaan oo työtön(?!?) WHAT? No, kävin näyttämässä sen palkkatodistuksen ja nyt ne sitten pääsee laskemaan ollaanko tässä tarpeeksi työttömiä(???). Huom. Elokuun alussa sain viimeksi 300 euroa ja nyt ollaan... Öh. Joo, kalenterin mukaan kohta lokakuussa. Mmm. No joo, kysyin ihan rakentavaan sävyyn Kelan tädiltä, että meneekö kenties vielä pitkään vai kipitänkö suoraan taksitolpalle persettä myymään? Kelan täti totesi, että käsitteleekin ihan itse tämän tänään. Wohooo!

Että josko tässä kohta rikastuis ;D Sehän tässä vähän naurattaa, kun Ukko nyt sitten jää työttömäksi, niin samaa rumbaa on sitten jatkossakin saatavilla.

Jokatapauksessa päällimmäiseksi jäi kuitenkin ihan kiva olo siitä, että se Kelan täti aikoi ottaa minun paperit heti käsittelyyn.

Sitäkin mietin, että jos joskus tarvitsisin jotain oikeusapua tai asianajajaa, niin en kyllä mitään juristia yrittäisikään hankkia vaan Kelan tädin/sedän. Kyllä ne jonkun porsaanreiän jostain liitteen takaosan pikkuprintistä hakisi ja jos ei muuta, niin vaatimalla lisäselvityksiä ne uuvuttaisi vastapuolen heti alkumetreille. (peukku ylös)

S.A.

15 kommenttia:

Katti kirjoitti...

Ihan totta samaa on täälläkin suunnalla ihmetelty kun poikamme jäi ilman töitä kun kesäpesti loppu,että kuka hiiskatti noi hakemuskaavakkeet oikein suunnittelee?!Siis niin vaikeselkosta ja hankalaa,ettei tällinen blondityyppinen äiti-ihminen osannut monessakaan kohtaa olla neuvokas ja auttavainen!
"Oletteko,jos olette,niin kuinka paljon ja missä määrin":D

Mukavaa viikkoa kuiteskin!

Anitta kirjoitti...

Pitää vissiin olla kela-tutkinto suoritettuna ennenkuin ymmärtää niiden kaavakkeiden päälle. Ainakaan normaalilla korkeakoulututkinnolla ei niistä vielä selviä.
Tuo puolison työssäkäyminen ilmeisesti "pääsääntöisesti" estää kelan maksaman korvauksen puolisolle. Poikkeuksena sitten tulee se, että jostain ihme syystä työtön puoliso saakin jotain.
Onnea vaan yrityksille, toivottavasti onnistuu seläättä kela tällä kertaa.

Jellona kirjoitti...

Minä olen onneksi selvinnyt vielä niin pienillä Kela-asioinneilla elämässäni, etten ole turhautunut noihin kaavakkeisiin tms. Mutta eiköhän se tästä.. hoitovapaa on alkamassa..öö.. tämän viikon perjantaina (!!), joten kaippa sitä ollaan suohon sukeltamassa pää edellä.
Mutta tuo Kelan tädin käyttäminen asianajajana olisi mielestäni hyvinkin käyttökelpoinen idea! Tuskin häviäisivät koskaan.

Sari kirjoitti...

Toivottavasti miehesi kuuluu ammattiliittoon, jolloin korvausten saaminen on helpompaa. Kela on ehdottomasti vaikein paikka asioiden hoitoon. Pidetään peukkuja, että päätös tulee pikaisesti.

Hanni kirjoitti...

Onkohan Suomessa ketään, jolla olisi Kelan kanssa asioiminen sujunut ongelmitta. Mullehan sanottiin, että vaikka mulle oli myönnetty sairaseläke, mulle ei kuulukaan eläke, koska pystyisin jotain muuta kuin ammattiani vastaavaa työtä ehkä kuitenkin joskus tekemään... siis yhden virkailijan mielipide oli tämä, että jätetään mamma rahatta, onneksi toinen virkailija korjasi mokan ja sain eläkkeeni, jopa takautuvasti niiltä kuukausilta (monikko!), jolloin eläke ei virkailijan töppäyksen vuoksi tullut. Mun kohdalla perseen myyminenkään ei enää kannata, pitäisi myydä niin pikkurahalla, ettei vanhat paikat sellaista kestäisi, kun pitäisi tienatakseen myydä paljon :D No heh,oonpas mie härski, mutta sie alotit.

M kirjoitti...

Jälleen kerran pohdituttaa, että miten on mahdollista, ettei mulla ole i-k-i-n-ä ollut ongelmia kelan kanssa, vaikka se on ollut pääsääntöinen tulonlähde jo liian monta vuotta ja asioinut olen kolmen eri paikkakunnan toimistojen kans. Onko mulla vaan sattunut niin hyvä tuuri.. :P

Eeva kirjoitti...

Toivottavasti selkiää! Kelahan varmaan kasikytprossasesti ei anna rahaa ekalla hakemuksella mutta sitkeesti valittamalla varmaan ysikytprossasesti muuttaa päätöksensä. Ihan tämä vaan omalla mutu-pohjalta - tapeltu on kerta jos toinenkin. Yksi riemastuttavin (not!) episodi liittyi siihen kun (en tiedä onko nykyisin mahdollista) isäntä piti viimeiset kaksi viikkoa vanhempainvapaasta ja siten sai kaksi ekstraviikkoa siihen päälle... oujes sitä sotkua!

Anonyymi kirjoitti...

Taas ihan loistava kirjoitus, jäi myhäilyttämään sisäisesti. Terkuin Fanittaja

Anonyymi kirjoitti...

Kelan kans on kyllä tapeltu muutamankin kerran! Oon huomannut, että kaikki hakemukset ja liitteet kannattais toimittaa tyyliin maanantaina, kopiot niistä tiistaina ja vielä torstaina viedä toiset kopiot. Ja jos mahdollista niin käydä ite oikein paikan päällä toimittamassa nämä kupongit. Kun jostain syystä Suomen Posti vai mikä Itella se nyt onkaan, kuulemma hukkaa näitä lappusia, vaikka ei olisikaan edes koskettaneetkaan kyseisiä lippusia!
Kelassa ei myöskään osata lukea, sen huomasin viime vierailullani siellä. Kävin ihan ite Kelassa ja virkailijan kanssa täytettiin ihan yhdessä kuponki, jossa ilmotin että olen saanut määräaikaisen työpaikan 16.8.10 alkaen ja nyt sitä päivärahaa ei tartte maksaa. Meni muutama päivä, ja tuli kotiin kirje Kelasta, että olette ilmoittaneet aloittaneenne määräaikaisen työsuhteen, mutta ette ilmoittaneet milloin kyseinen työsuhde alkoi. Siinä(kin) kohtaa meni IIIISSSOO palkokasvi hengityselimiin!

-Krista-

Anonyymi kirjoitti...

Hanni, mä pahaa pelkään, että mun kohdalla ei se itsensä myyminen enää edes onnistuisi, joutuisin maksamaan...

KELA on meidän perheessä kirosana. Mun yksinhuoltaja lapsikorotukset lakkautettiin, kun kerran asuin täysi-ikäisen miehen kanssa. Niinpä niin, oma poika, jolla eri sukunimi asuu kotona.

Erään kerran sain kahden päivän aikana kolme erilaista päätöstä asumistukeen, yksi korotti, yksi piti ennallaan ja yksi lakkautti. Fine. Valitse noista, kun kyse asunnosta ja paikkakunnasta, joissa kummassakaan en ole ikinä asunut, enkä edes ollut hakenut asumistukea nykyiseenkään asuntoon.

Keskimmäisen opintotukea varten kysyttiin, että koska pojasta tullut Suomen kansalainen? Ehkä silloin syntymähetkellä Salon aluesairaalasssa, molemmat vanhemmat ja edellispolvet Suomen kansalaisia niin pitkälle kuin tietoa riittää?

Kuusi vuotta sitten teimme eräästä päätöksestä valituksen, on edelleen käsittelyssä! Mutta annas olla, kaksi päivää avioitumisen jälkeen ihan omatoimisesti lähettivät tietysti taas yksinhuoltajakorotuksen lakkautusilmoituksen.

Mies sai juuri hylkäävän päätöksen sairaseläkkeeseen. Ykköstyypin diabeetikko, ajokortti siksi otettu pois, kuten lain mukaan kuuluu, olkanivelen murtumisen vuoksi erittäin rajoittunut likerata, sepelvaltimotauti, tahdistin laitettu, keskivaikea sydämen- ja munuaisten vajaatoiminta, retinopatia, psoriasis..Ammatti autonkuljettaja mutta KELAn mukaan työkykyinen johonkin muuhun. :D Jos jotain olen oppinut, on se se, että kun viet paperit, pyydä kuittaus ja varmennus, että olet kaiken toimittanut....

Mutta olipa ihana syysaamu tänään!

Hanna

Inez kirjoitti...

Kela on takuuvarmasti aina Kela... Mutta olethan sä edelleen kuitenkin aloittamassa työt lokakuussa, vai olenko missannut jotain?


*Uteloi*

Susikairan akka kirjoitti...

Juu, Inez siis työt tosiaan alkaa ens maanantaina :) ja jos ei nyt olisi *pikkuisen* tiukkaa rahasta, niin en jaksais edes vääntää moisesta asiasta.

Mk kirjoitti...

No mutta nythän osaat onneksi neuvoa miestä millä repliikillä alkaa tapahtua!
Eli miten Kelan täti ottaa heti käsittelyyn.

Mukavaa loppuviikkoa ja viimoisia vapaita!

liskonainen kirjoitti...

jessus maria perkele!
ei kai tässä muita osaa manata käyttöön.

tuo hannan esimerkki oli juur hyvä.

ja toinen juttu on tämä minimi: kun mentiin magyverin kanssa naimisiin, eläketuloni putosivat yli neljäsataa euroa kuukaudessa. ihan vaan sen vuoksi että menin naimisiin ja puoliso vaikutti kansaneläkkeeseeni. viis siitä että puoliso on työtön ja "tienaa" siis perheen toimeentulon, kun kerran on mies.puolison tulot, 410 egee kuussa/netto vei siis minun kansaneläkkeestäni juur saman verran.

siitäkö me nyt revitään huumoria?

kysyy nimimerkki.

Stansta kirjoitti...

Mä kävin Kelassa eilen. Kirjoitin kipsikädellä sairaspäiväraha-anomusta niin pitkälle kuin osasin. Saman tein työttömyysaikaa koskevalle ilmoituslapulle. Menin tiskille ja pyysin virkailijalta apua loppuihin kohtiin.
Olen saanut syyskuussa takautuvasti kolmelta elokuun päivältä rahaa vain 62 euroa, siinä kaikki. Kysyin kauanko sairaspäivärahan käsittely kestää: n. kuukauden! Jee. NOT.
Olen oppinut vuosien aikana sen, että kannattaa viedä kaikki hakemukset henkilökohtaisesti luukulle ja pyytää sitten se kirjallinen todistus käynnistä sekä liitteistä. Eilen jäi pyytämättä ja nyt jännittää...
Tsemppiä Kelan kanssa! Ja muutenkin!