28.5.09

Myrskyisen päivän kirjoitus kirjoista.

Hanni haastoi kertomaan viidestä lempikirjastani. Vain viidestä? Mikä naurettava määrä. Onneksi oli lähes kokonainen työpäivä aikaa miettiä kotikirjahyllyn antimia ja nämä kirjat päädyin teille esittelemään. (huom. Mietin näitä siis eilisen päivän.)

Eduard Uspenski: Alas taikavirtaa. Tähän koukutuin lapsena, tästä taitavat olla ensimmäiset kirjamuistoni ja vieläkin sekä tarina, että kuvitus saavat minut täysin valtoihinsa. Äiti muisteli joskus, että oli odottanut siskon ja veljen ihastuvan yhtä suuresti tähän teokseen, mutta ei. Kirja ei puhutellut heitä ollenkaan niin paljon kuin minua. Tällä kirjalla saattaa olla vaikutusta siihen, että olen tavattoman kiinnostunut Venäjästä (ja rakastan venäläisiä ruokia!).

Paulo Coelho: Alkemisti. Se sattui juuri oikeaan aikaan elämääni ja puhutteli kovin. Sitä lueskelen usein. Toisaalta muut Coelhon kirjoista eivät ole kolahtaneet.

Gerald Durrell: Eläimet ja muu kotiväkeni. Sain tämän Ukon veljeltä lainaksi ja meidän kirjahyllyyn se jäi. Varotoimina piilotan sen kesiksi ja joululomiksi, jolloin veli tod.näk. tulee vierailulle. Niin, kirja on loistava kuvaus erilaisista eläimistä, ötököistä, suurperheestä, Korfusta ja kaikesta muustakin. Hurmaava. Yksiselitteisesti. Hurmaava. (Jos V. luet tämän, niin tiedoksi vain, en luovu tästä kirjasta koskaan, en.)

Nämä olivat aivan selviöitä, mutta mitä minä laitan neljänneksi ja viidenneksi? Apua! Liian paljon hyviä kirjoja!

Sakari Kännö: Mosku. Selittelemättä sen enempää, vanhat kunnon ajat ja pororosvot. Luonnonlaki.

Viimeinen valintani on Tarja Tallqvist: Kuka vierelles jää? Se tuli hankittua vasta kirja-alesta, koska aihe tällä hetkellä on ajankohtainen ihan omassa lähipiirissä. Omaishoitajien asema, jaksaminen, hoitajien asema, jaksaminen, jaksaminen, työn vaativuus, arvostus, jaksaminen... ihmisarvoinen kohtelu ja yksilön huomioiva hoito. Muistinko mainita jaksamisen? Kirja on hyvin ja hauskasti kirjoitettu vakavasta ja ajankohtaisesta aiheesta.

Sitten valitsin näiden lisäksi viisi kirjaa, joita käytän eniten (paitsi keittokirjoja).
Mitä-missä-milloin. Lähes päivittäin jotain tarkistamista jostain mitättömästä asiasta.
Elämänviisauden kirja. Runoja ja ajatelmia.
Listamania. Osaan luetella kymmenen typerintä tapaa kuolla ja 10-listoja kaikista muistakin älyttömistä aiheista.
National Geographicin 100 parasta kuvaa. On muuten hyviä ja puhuttelevia kuvia.
Anna Wahlgrenin Lapsikirja. Vaikka joiltain osin en kaikkea allekirjoitakaan, niin aika usein sitä lukiessa löytää paljon yhtäläisyyksiä lapsen käyttäymisestä eri ikäkausina. Vertaistukea ja ihan käytännön "ohjeitakin". Naseva.


(Ajattelin listata vielä 5 typerintä kirjaa mitä minulla on. Sen listan ehdoton ykkönen on Bhaktijooga-kirja. Tulin ostaneeksi sen joltain hapsutukalta Helsingissä. Kaikki viimeiset 30 markkaani maksoin siitä ja meinasin v***u kuolla nälkään. Hengenravinto on tärkeää, mutta ei se silti ole tärkeämpää kuin oikea leipä! Kirjassa itsessään ei mitään vikaa ole, mutta aina se muistuttaa minua typeryydestäni.)

Joo. Otin noista kirjoista illalla kuvia, mutta minäpä olenkin niin näppärä, että saan mattapinnoistakin otettua niin häikäiseviä kuvia, että... Eli ne jää nyt julkaisematta.Ja sitten vielä yksi juttu. Susikairassa on tänään semmoinen tuonelan myrsky, että jos näette illalla taivaanrannassa savumuodostelmia, niin akka se vaan yrittää savumerkkiblogata. On nimittäin neljättä kertaa sähköt poikki ja arvannettekin, että koneiden käynnistely on jo ihan kerran päivässä aika tuskastuttavaa, niin mitä se sitten on, kun sitä tekee sen viidettä kertaa...


Vaan olipahan myrsky tehnyt jotain hyvääkin. Rojauttanut nurin hopparikoivun. Eipä tarvitse enää jarrutella senkään kohdalla. Semmoinen iso ja paksu koivu, ihan tien vieressä suojatien kohdalla! Kerran hirvittävässä vesisateessa viittoilin sille koivulle, että: "Menes nyt vaan ihan rohkeesti siitä tien yli..." Uskotteko, että se runko näytti sateella ja ilman silmälaseja ihan hopparihousupojalta. Havahduin vasta, kun takana tuleva auto piippaili kiihkeästi.

Linkittelen sitten myöhemmin ja yritän ottaa kelpoisia kuvia, mutta nyt on pakko yrittää pukata tämä kirjoitus julkaisuun. Haastan mukaan: Tirlittan, Tainan-Rapakon takaa, Lapin taikaa (joka olikin reippaana tyttönä jo napannut haasteen ja tehnytkin:)), Hehkuvaisen ja Aimon. Juuri teidän kirjamakunne kiinnostaa! Ilmoittelen haasteesta jossain sähköllisessä välissä ja linkittelen kans! Katsokaa ja hämmästykää, olen näpytellyt tätä kohta 4 tuntia. (Kävin kyllä kirpparillakin välissä.)

S.A.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taisin olla 11 tai 12 kun hurahdin Gerald Durrelin kirjoihin. Ihania! Niillä saattaa olla osuutta siihen, että meillä on täällä kotona monenlaista elukkaa... harkitsen parhaillaan sauvasirkan hankkimista. Terv. Alohomora

Tirlitta kirjoitti...

Minäkin pidin Alkemistista, mutta Veronika päättää kuolla oli se kirja, joka sai minut lukemaan melkein kaikki Coelhon kirjan peräjälkeen :)

TaiNa kirjoitti...

Alkemisti puhuttelee edelleenkin, joka kerta! Myös Sofian maailma jaksaa kiinnostaa, parin vuoden välein kun sen lukee niin kaikki avautuu aina vähän uudella tavalla. :)

Olettekos teki siellä sähkökatkos-alueella, voi kurja!

Hiutale kirjoitti...

Ihan parasta hauskuutta tuo Durrellin kirja - etenkin kun englanninkielinen alkuperäisnimi kuuluisi käännettynä "Kotiväkeni ja muut eläimet". Jotenkin vähän huumorintajuton ollut kääntäjä kai.

Hehkuvainen kirjoitti...

Haaste huomattu, toteutus voikin sitten kestää hetken. Vai että viisi lempparia... hmmm, tästä tulee mielenkiintoista. :)

Alkemistia en ehkä listaan sitten laita, kun se on jo sinulla...

Sipulix kirjoitti...

:) myrskyn jälkeen paistaa aina aurinko. Jossain vaiheessa ;) hauskoja lukuhetkiä sinne edelleen...

Hanni kirjoitti...

Nää listat on ihania, kun näistä saa hyviä vinkkejä. Alkemisti on mullakin puhkiluettu, enkä miekään jaksanut muista Coelhoista kiinnostua, vaikka yritin kyllä.

TaiNa kirjoitti...

Oi voih, tämä asia menee mietintämyssyyn vähäksi aikaa! :) Kiitos haasteesta, käyn kiljaisemassa täällä kunhan olen mietintäni saattanut päätökseen ja vastannut haasteeseen. :)

Tirlitta kirjoitti...

Haaste vastaanotettu ja haasteeseen vastattu :)

TaiNa kirjoitti...

Huh! Olen vastannut haasteeseen! Käyhän kommentoimassa, yllättikö valinnat. ;)

Holly kirjoitti...

Mielenkiintoisia kirjoja sinulla. Sain saman haasteen Hannilta, mutta pitää tarkistaa "kartanonkin" kirjahylly ennen vastaamista eli tässä menee vielä yli viikko. Tunnustan, että en ole lukenut noista yhtäkään.

Holly kirjoitti...

Paitsi, että olenhan minä tuota Durrelia lukenut lapsena. Kivoja kirjoja, myös James Herriotin kirjat olivat kivoja.