12.10.09

Kaunis tapa.

Täällä Susikairassa on sellainen tapa, että hautajaissaattueen ohiajaessa kaikki liikenne pysähtyy. Autot pysähtyvät odottamaan saattueen ohikulkua. Kävelijät pysähtyvät. Miehet ottavat lakit päästään. Kun muutin tänne Susikairaan, siihen kiinnitti tietysti huomiota, mutta nyt kiinnittää lähinnä huomiota, jos joku ei pysähdy tai käyttäytyy muuten "sopimattomasti" (esim. ohittaa kunnioittamaan pysähtyneen auton). Aina silloin tällöin lehdessä on kiitoksia ulkopaikkakuntalaisilta hautajaisvierailta, jotka ovat kiinnittäneet tähän tapaan huomiota. Itse taas vaistomaisesti pysähdyn myös muualla hautajaissaattueen kohdatessani. Tämän päivän lehdessä oli aiheesta juttua ja se lämmitti mieltä, kun omaiset kokevat eleen lohduttavaksi. Niin pienellä eleellä voi lohduttaa tuntematonta. Olen tosin ajatellut, että tapa on yleinen etenkin pienillä paikkakunnilla, mutta näin ei lehtijutun perusteella ilmeisesti olekaan.

Onko teidän asuinpaikkakunnilla jotain erityisiä tapoja, kirjoittamattomia sääntöjä, joita lähes kaikki noudattavat?

S.A.

Perustin ihan uuden kategoriankin, kun usein aamulla tulee joku pikkuajatus, joka sitten unohtuu päivän mittaan tai tuntuu vähäpätöiseltä kirjoitettavalta, mutta aamukaffeella voi ajatella hiljoksiin pieniä ajatuksia:)

10 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Täällä meillä (pikkukylässä myös asumme) hautajaissaattoa myös kunnioitetaan. Yleensä saatto lähtee vainajan kotoa, esim kun appeni haudattiin ja meiltä on 3 km matkaa kylälle. Sen matkan aikana oli paljon ihmisiä tien vierellä seisomassa. Isomman tien poliisi sulki siksi aikaa että saatto pääsi rauhassa kylälle menemään.
Usein täällä osa ihmisistä liittyy saaton jatkoksi, siis jalkaisin. Vainaja viedään yleensä hevospelillä ei autolla. Nàin täällä sveitsinmaalla :)

Nana kirjoitti...

Kaunis tapa ja varmasti omaisille tärkeä ele. Itse pahoitin jossain määrin mieleni mummini hautajaisissa,kun pari autoa ohitteli todella inhottavasti meidän hautajaissaattueemme. Yksi auto tunki vielä risteyksestä saattueen väliin,vaikka näki tilanteen.

Hehkuvainen kirjoitti...

Onpa kaunis ja kunnioittava tapa.

Enpäs oikeastaan tiedä, että olisiko täällä mitään vastaavaa, ehkä on mutta en vain ole kiinnittänyt huomiota. Sen tiedän, että tamperelaiset tapaavat hieraista ohikulkiessaan Hämeensillalla seisovan patsaan varvasta, sillä se toteuttaa toiveet :).

Sirokko kirjoitti...

Niissä hautajaisissa, joissa olen ollut Suomessa, on hautausmaa ollut kirkon vieressä tien toisella puolen, autot odottavat tien ylityksen ajan mutta enpä usko että kukaan ulkopuolinen enää hattua päästään ottaisi.

Sipulix kirjoitti...

Siellä Susikairassa on vielä näköjään ihmisen kokoista elämää. Kuulostaa ihanalle ja liikuttavalle. Mutta kyllä meidänkin pitäjässä hautajaissaatto saa rauhassa ajaa...ja hautajaisissa on usein koko kylän väki. Sekin on liikuttavaa.

Hyviä aamukahvimeitteitä sinulla!

Neiti Kuu kirjoitti...

Ei Lpr:ssa ainakaan liikenne pysähdy hautajaisaaton takia, mut kaunis tapa se kyllä on. Minä harvoin itken, mut joka ainut kerta, kun näen hautajaisaattueen. Käy niin sääliksi sitä etupenkillä istuvaa ja mieleen tulee, miten pahalta tuntuu menettää niin läheinen & rakas ihminen.

leena.yrjola kirjoitti...

Onpa hienoa kuulla, että kaunis tapa kunnioittaa tuonilmaisiin siirtynyttä vielä elää - siellä missä (sydämen)sivitystä vielä on.

Holly kirjoitti...

Tuo on mielestäni erittäin hieno perinne. Valitettavasti se on kadonnut monesta paikasta - Hesassa siitä on turha uneksiakaan, liikennehän menisi jo lopunkin sekaisin. Lapsuudenkodin paikkakunnalla sitä noudatettiin. Itse pysähdyn / pysäytän auton, jos saattue tulee kohdalle ja jos liikenne vain sallii. Ainahan sieltä takaa tulee yleensä joku moukka, joka rupeaa tuuttamaan ja ohittelemaan silloin. En usko, että kaupungeissa kasvaneet tuntevat tätä perinnettä.

Riepu kirjoitti...

Meillä kotona on sama tapa pysähtyä jos hautajaissaattue tulee vastaan, mutta täällä "suuren cityn" vilskeessä kukaan ei pysähdy. Harmi kyllä, se on minustakin kaunis ja kunnioittava tapa.

Nina kirjoitti...

Tieliikennelaki kieltää saattueen katkaisemisen ja se koskee myös hautajaissaattuetta. Eli lain mukaan siihen ei saa mennä väliin muu kuin hälytysajoneuvo.