20.8.09

Munat yhdessä korissa?

Täällä on taas tuo synnytysosaston toiminta tai toiminnattomuus lehtien palstoilla. Aiemmin on ollut mahdollista saada kätilö matkaan, kun on ambulanssikyytiin päädytty. Nyt ei saa enää sitäkään, jos ei käy hyvä munkki. Ambulanssimiehistöä (-naisistoa) oli tarkoitus perehdyttää ison kaupungin isossa sairaalassa, mutta sekään ei kannata, kun sinivalokuljetusfirma vaihtuu vuoden vaihteessa. Että semmoista. Jos en olisi keksinyt mielestäni loistavaa suunnitelmaa mennä äiteen helmoihin sairaalan liepeille kyttäämään h-hetkeä, niin saattaisi minulla alkaa jännittämään. Ja saattaa se jänskättää ambulanssihenkilökuntaakin. Puhumattakaan ensisynnyttäjistä. Onneksi yleensä aikaa on ja synnyttäjät osaavat (kuulemma) arvioida olonsa ja laitokselle lähtötarpeensa hyvin.

Toisaalta tosiasiahan on, että vaikka olisi sairaalan ovella ja asiat lähtevät menemään vinksalleen, niin ei ole välttämättä mitä tehdä. Mutta se ottaa päähän, että jos osasto on luvattu säilyttää ja nyt vedotaan siihen, ettei saada työntekijöitä tänne... Tarpeeksi taaloja tiskiin vaan, niin kyllä saadaan tekijöitä, sanon ma.

Vaan aina löytyy ihan pikkuisen parempia ja tuottavampia rahareikiä. Jos kunnan visiona joskus olikin houkutella nuoria ja lapsiperheitä tänne Susikairaan, niin nyt näyttää siltä, että uuden linjauksen mukaan tänne toivotaan rautaseiskan heiluttajia ja semmoisilla katumaastureilla ajelijoita, joilla ei ole ainakaan suksiboksia katolla (kun se suksiboksi ei mahdu oikein kunnolla aukeamaan siellä parkkihallissa).

Vaan jotain hyvääkin. Oli laitettu aloitetta siitä, että perheillä, joissa on useampia lapsia olisi tulevaisuudessa mahdollisuus saada kodinhoitaja hoitamaan isoja lapsia siksi aikaa, kun isä lähtee viemään äitiä sairaalaan synnyttämään. Olisihan sekin sentään jotain ja säästäisi ainakin vähän aikaa vrt. odotella jotain sukulaista 50 km:n päästä lapsenvahdiksi.

Mutta minun johtopäätös on:

Tästä halutaan perustyhjä kyläpahanen, jossa ei asu vakituisesti ketään. Ja ruska- & keväthankikelien aikaan kylä on täynnänsä turisteja ja muualta tulleita työntekijöitä. Vaan esim. viime keväänä, kun isot yritykset laittoivat stopin huvi- ja virkistyspäiville (peruivat kevätreissuja), niin jopa oli hilpeitä työntekijöitä sopimuksilla "soitetaan tarvittaessa töihin". Siinäpä sitten puhelin kourassa odotellaan pari kuukautta soittoa, jota ei kuulu. Toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla työtä tekevät ajavat itsensä ihan piippuun, kun ylimääräisistä vuoroista ei kieltäytyäkään uskalla.

Nuorisotoimintaa supistetaan- rahaa ei ole. Kauppa-auto lakkaa kulkemasta-rahaa ei ole. Susikaira lakkaa olemasta-rahaa ei ole. Mutta jäähän tänne sentään kaunista luontoa ja noin 50000 vuodepaikkaa. Tervetuloa vaan! Petipaikoissa on sentään mistä valita;D!

S.A.

3 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Oletko sä akka harkinnut koskaan politiikkaan mukaan menemistä? Siis ihan vakavasti? Saattasit saada vähän eloa ja vipinää kunnanvaltuustoon...

Myrkytär kirjoitti...

Huomioni kiinnittyi tuohon, että päättäjät luottavat siihen että synnyttäjät osaavat lähteä sairaalaan ajoissa.

Itse asun isossa kaupungissa, jossa synnytyssairaala on, meiltä matkaa on ehkä 10 km, ajallisesti menee vartti. Siitä huolimatta eräs tietämäni naapuruston äiti synnytti lapsensa (eikä ollut edes eka) kotieteiseensä, kun ei hoksannut että lapsi voi syntyä niin nopeasti. Että oikeasti hirvittää niiden äitien puolesta, joilla matkaa synnärille on satoja kilometrejä. Tässä nyt kyllä säästetään taas niin väärässä paikassa.

Muistaakseni Vauva-lehdessä oli pohdintaa joskus keväällä, että mikäli Pohjois-Suomen suunnitelma synnytysten siirtämisestä Rovaniemeltä Ouluun toteutuisi, se vastaisi samaa kuin että helsinkiläiset lähtisivät niinikään Ouluun synnyttämään. Enpä uskoisi että menisi moinen läpi täällä etelässä.

Susikairan akka kirjoitti...

Tahaton hörähdys pääsi, kun ajattelin, että minkälainen älämölö siitä nousisi, jos kaikki tyyrättäisiin etelästä Ouluun synnyttämään:D

Joo, tavallaan ymmärrän sen, että kaikkea ei ole mahdollista säilyttää/ylläpitää, mutta täälläkin on kuitenkin koko ajan ollut enemmän uusia vauvoja/vuosi kuin se mitä alunperin päättäjien puolelta vaadittiin... Eli jos kansalaiset täyttävät "lupauksensa" niin olisi aika kohtuullinen vaatimus, että myös päättäjät pitäisivät omat lupauksensa. "Hauskinta" tässä varmaan se, että monikin lähtee sairaalaan 250 km-> passitetaan takaisin kotiin->250 km, seuraavana päivänä uudelleen sairaalaan->250 km->vauva syntyy-> isi ajaa kotiin 250 km-> ja parin päivän päästä hakee äidin ja vauvan kotiin --->500 km. Yht. 1500kilometrin vauvanhakureissu;D

(Pitäisköhän ajella omalla autolla ite synnärille;D, Mitähän sanoisivat?)