17.4.10

Force majeure.

Nyt olen kyllä aivan ymmälläni. Tuhkaa ilmatilassa ja liikenne seis. Henkilökohtaisesti en ollut mihinkään lentämässäkään, joten matkasuunnitelmat ei kyllä muuttuneet mihinkään, mutta...

Minä en vain ymmärrä miten ihmeessä Finnairia tai jotain muuta lentoyhtiötä voitaisiin pitää velvollisina maksamaan matkustajien yöpyminen jossain? Eikö tämä nyt ole se Force majeure-tilanne? Jos on ollut työmatkalla, joka valitettavasti venyy sattuneesta syystä, niin yöpymiskustannuksista voisi mielestäni keskustella työnantajan kanssa, jos taas oli huvimatkalla, niin eikö tilanne silloin ole vähän niin kuin *voi voi*. Korkeintaan lentoyhtiö voisi neuvotella edullisemman majoituksen, esim. varaamalla suuremman määrän huoneita, mutta että kansainvälisen "huolenpitovelvoitteen" mukaan lentoyhtiön pitäisi huolehtia kaikista matkustajistaan. Mihin tämä maailma on oikeasti menossa?! "Susikairan Akka tässä terve. Oliko lentokapteeni puhelimessa? Viittisitkö tulla laulamaan tuutulaulua, kun nyt ei oikein uni tuu silmään?"

Täh?

No entäs sitten se, että kahden viikon päästä (jos tilanne jatkuu samanlaisena) uhataan keskeyttää palkanmaksu. Kahden viikon? Uhataan? Jos kerran tappiota tulee 2 milj. päivässä ja henkilöstökulut syö siitä 1 milj. niin kahden viikon päästä henkilöstökulut on syöneet 14 milj. ja toiset 14 milj. on huvennut muuten vaan. 28 milj. tappiot kahdessa viikossa ei taida tulevaisuudessa näkyä halventuneina lipunhintoina, vai mitä luulette?

Täh?

Olen varmaan vaan poikkeuksellisen tyhmä, mutta tämmöisen tilanteen edessä työntekijänä hyväksyisin nielemättä sen, että palkanmaksu keskeytyy välittömästi. Kun ei ole paikkaa missä suorittaa työtä ja ns. "myydä itseään, siis omaa työpanosta ja aikaa" niin mikä velvoite työnantajalla on maksaa työstä, jota ei tehdä? Voisin ehkä ymmärtää jonkun korvauksen maksamisen niille, joiden työvuoro olisi alkanut esim. seuraavan vuorokauden sisään, mutta että kahden viikon palkka? Jonka jälkeen palkanmaksu uhataan lopettaa?

Täh?

Mikä on se tilanne, jossa Force majeure-paniikkinappulaa saa painaa?

Tietysti on toki muitakin vaihtoehtoja matkakustannusten kohtuullistamiseen. Vaikka esim. jos sattuu olemaan kansanedustaja, voi maksaa itse jälkikäteen puolet matkasta;D

Höps! Hyvää lauantaita kaikille!

S.A.

17 kommenttia:

Elisa kirjoitti...

Akka eduskuntaan! Eikä siis sen takia, että ne maksais ite puolet - vaan viisaitten ajatusten. Maalaisjärki on unohdettu taas jonnekin!

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Minä ajattelen samalla tavalla kuin Akka eli luulisi, että ihmiset saisivat palkan vain tehdystä työstä/työpäivistä.

TaiNa kirjoitti...

Olen samaa mieltä, Akka eduskuntaan!! :D Me on kans pohdittu tuota samaa, miksi lentoyhtiöt olisi velvollisia korvaamaan muuta kuin sen menetetyn matkan lipun hinnan? Sää ja luonnonmullistukset on just niitä syitä mihin voidaan vedota tässäki tapauksessa.. ei siis ole lentoyhtiön vika etteivät voi lentää. Jokaisella pitäis olla oma henkilökohtainen matkavakuutus joka korvaa tämmöisessä tapauksessa. Epäilen kyllä sitä, että niissäkin on joku porsaanreikä just näiden sää yms. tilanteiden varalta...

Perheenäiti kirjoitti...

Viisaita sanoja! Mekin juuri mietimme, että miksi kummassa lentoyhtiön pitäisi korvata ja mikä sitten on se force majeure jos ei tämä. Kukaan ei ole loukkaantunut niin kuin tsunamin aikana, vaan matkasuunnitelmat ainoastaan ovat muuttuneet. Meilläkin täällä Italiassa istuu yksi mummo, joka ei pääse kotiinsa...

liskonainen kirjoitti...

tämä on jo toinen kerta (ainakin) kun akka puuttuu yhteiskunnallisiin asioihin.

vaadin lisää!

joko sinulla on puoluekanta? oitis liittymään ja tuomaan ajatuksia ilmaan, suosittelen ensimmäiseksi kuitenkin kunnallisvaaleja, niihin on vielä tovi aikaa.

järkeviä mielipiteitä.

eikä minkään lentoyhtiön oikeesti kuulu oikeesti maksaa mitään yöpymisiä. minkään laita tai sopimuksen perusteella. missään.

stansta kirjoitti...

Asiaa. Olen samaa mieltä.
Kivaa lauantaita!

Minttu kirjoitti...

Muutan vaikka sinne Susikairalle, jotta saadaan Akka eduskuntaan. Olispahan edes yks täyspäinen siellä mukana. Ja sen verta topakan olonen täti vieläpä, että osais takoo järkee pariin muuhunkin kalloon =)

Pellon pientareella kirjoitti...

Muuten samaa mieltä, mutta ei ihmisten palkanmaksua noin vain yhtäkkiä, varoittamatta voi lopettaa. Jollain ne asuntolainat ja vuokrat ja ruoka pitää maksaa. Eri asia on sitten vuorojärjestelyt tai myöhemmin tulevat lomautukset tms. ja niitähän taatusti tulee. Jotenkin niihin kuitenkin työntekijän pitää voida varautua etukäteen ja järjestää taloutensa niin, että pärjää ilman palkkaa jonkin aikaa. Ja nyt kun tämä varoitus tuli, niin työntekijät voivat varautua, vaikkakin vain kahden viikon aikana.

Patonki kirjoitti...

Meille olisi tuhkat sopineett viime viikolla, oltaisi saatu pidempi loma kotosalla... :D Tänään piti anopin saapua, ja koska olisi jatkanut Pariisista junalla meille, menetti nyt junalippurahat. Ja ihmetteli, etteikö kukaan korvaa? Hmm, tulivuoriko sen korvaisi? :)

Ofelia kirjoitti...

Palkoista en osaa sanoa mitään, mutta Pellon Pientareella sanoi hyvin (esim. vuokranantajaa tuskin kiinnostaa se, miksi vuokra on maksamatta, oli kyse sitten islantilaisesta vuoresta tai vuokralaisen välinpitämättömyydestä - vuokraraha on maksettava), niistä majoituskuluista olen kyllä samaa mieltä. Ei ole lentoyhtiöiden vika että se vuori purkautuu. Jos luonnonilmiö ei ole force majeure niin ei sitten mikään ole.

Sanelma kirjoitti...

Sanelma on niin samaa mieltä akan kanssa kaikesta muusta, paitsi tuosta palkan maksun keskeyttämisestä. Ainakin insinööri-mieheni työpaikalla pitää ilmoittaa 2vkoa etukäteen jos sinut lomautetaan. Ja tässätapauksessahan on kyse nimenomaan lomautuksesta, josta internetin tietomaa kertoo seuraavaa:
"Lomautusilmoitus työnantajan on ilmoitettava lomautuksen peruste, alkamisaika, kesto tai arvioitu kesto työntekijälle henkilökohtaisesti viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista, ellei työehtosopimus toisin määrää "

Näinollen toimintatapa on täysin oikea ja reilu. siitä sitten työntekijät työttömyyskorvauksien pariin..

ihanathaasteet kirjoitti...

Kävitkö imuroimassa ajatukset kallostani, kun on tänään ollut niin kevyt olokin ;)
Ps. mä toivoin, että olisi satanut nä tuhkavedet mun viljelypalstalle. Ja aika törkeetä ,että kun kerran on tälläinen luonnon järjestämä poikkeus tilanne suoraan päällä, niin taivaalla ei paljain silmin katsottuna näy mitään, vaikka kuinka simmuja siristelisi... Finnairilta voisi myös vaatia, että kävisivät värittämässä noi tuhkapilvet hieman näkyvämpään muotoon, kun kaikkea muutakin heiltä vaaditaan... ;)

Villiviini kirjoitti...

Ei muuta kuin Akka eduskuntaan! Tosin miten sitten noiden mukuloiden käy? Ja Ukon?

Anne kirjoitti...

Minulla on sellainen työsopimus, että jos en ole töissä, niin ei tule palkkaakaan. Oma vika jos on lomalla tai sairas.

Suurimmalla osalla ihmisistä taitaa kuitenkin olla hyvin toisenlainen työsopimus ja hyvä niin.

Kyllä työntekijällä pitää olla sen verran suojaa, ettei noin vaan lopeteta palkanmaksua, kun ei nyt just satu olemaan töitä.

jaana kirjoitti...

Jaahas. Minä olen sitten taas kovasti eri mieltä. Itse paljon matkustavana (ehkei nyt enää kovin paljoa..)ja suolaiset lipunhinnat maksaneena vaatisin kyllä suureen ääneen majoitusta ym. Kyllä sillä isolla firmalla on ihan taatusti mistä maksaa. Ja palkanmaksu,hmm. Työntekijät tuskin voivat tuona aikana mitään muuta korvaavaa tehdä, vaikka haluaisivatkin. Ehkä sille lentokapteenille suurine palkkoineen on ihan sama vaikka muutama palkka jää maksamatta, mutta tavarahihnan purkajalla voi olla aikalailla pienempi palkka ja vuokrat ja lainat kuitenkin samanlailla maksettavana kuitenkin.
Ajatuksia nämäkin.

Mukavaa sunnuntaita susikairaan!

Eeva kirjoitti...

Meillä meni matkasuunnitelmat täysin plörinäksi nyt, mutta ei haittaa! Ei pätkän vertaa, olen suorastaan onnellinen. Liput saatiin vaihdettua seuraavasta seuraavaan lentoon, ja voi voi voi jos joudutaan vieläkin siirtämään :D :D :D

Ihanaa olla JUST nyt Suomilomalla!!

Delilah kirjoitti...

Aina kun täällä käy, tulee hyvä mieli. Peruutuspeili hammaslääkärissä... hih! Täytyypä kertoa lapsenlapseni äidille tämä.
Mukavaa kevättä teidän perheelle!