1.11.08

Oikeaan... vasempaan... taisin jo sekoittaa?

Hanni kirjoitti blogissaan lisää omituisuuksiaan ja riemukseni löysin Hannista kohtalotoverin. Minullekaan ei ole koskaan selvinnyt missä on oikea ja missä vasen. Piruilua, vinoilua ja epäuskoa moinen "vamma" on kyllä saanut lähipiirissä aikaan. Ilmeisesti asiaa on vaikea ymmärtää, jos oikea ja vasen on itselle selvää pässinlihaa. Monia vaaratilanteitakin on ollut, koska jos toinen olettaa, että ymmärrät oikean ja vasemman niin ajo-ohjeistuksen aikana risteyksissä käy ennennäkemätön kuhina ja sähläys. Koska kyseessä on aika harmillinen ja nolo juttu, olen minäkin yrittänyt kehitellä muistisääntöjä... mm. hankkinut Volvon. Siinähän lukee ratissa VolvO, jolloin voi ratista tarkistaa ollaanko menossa V:aan vai O:aan. Vaan sepä ei auta jalkapatikassa tai jos et itse istukaan ratin takana...

Ikimuistoisia tilanteita tulee mieleen useitakin. Klo 16.30 Itäkeskuksen ympärillä; TomTom huutaa käänny seuraavasta Vasemmalle, muuan kaistallinen autoja edessä, kun olin ryhmittäytynyt oikealle. Kaiken kaikkiaan 5 Itiksen ympäriajoa ennen kuin olin oikealla kaistalla, sillä vasemmanpuolimmaisella, naama kyynelistä märkänä, ketutus huipussaan, TomTomin johdot irti revittynä, apukuski lievänä kysymysmerkkinä. Viimeinen risteys... "Ei tältä kaistalta sais ajaa suoraan... " "Kyllä vaan saa! Nyt! Kato, näin!"

Nykyään kaikki tutummat osaa näyttää kädellä suuntaa mihin kääntyä tai naputtaa takapenkiltä jompaan kumpaan olkapäähän. Minusta ei tulisi koskaan taksikuskia. Vai oletteko olleet sellaisessa kyydissä, jossa asiakasta pyydetään naputtamaan kuskin olkapäähän kääntymisohjeita?
Itse olen kuullut, että kyseessä olisi lukihäiriön yksi ilmenemismuoto, Hannilla oli tietoa rakenneviasta. Olipa kyseessä mikä hyvänsä, niin sekä kiusallisia, että myös koomisiakin tilanteita se saa aikaan. Suhteellisen yleinen vika kai kuitenkin on, kun inssissä sai valita tyylin, oikeaan ja vasempaan tai inssi sanoo määränpään ja saa itse valita reitin.

Minulla ei ole ollut vielä mahdollisuutta kokeilla Vasemmanpuoleista liikennettä, mielenkiintoista olisi päästä testaamaan... Muttei Volvolla.
Ilmansuunnat osaan aika hyvin, tosin väli-ilmansuunnat täytyy aina luetella alusta asti. Lisäksi osaan aika hyvin hahmottaa itseni kartalle- yleensä.

Tänään aloitettiin puusavotta 08.30- harmitti, kun tajusin, että on Pyhäinpäivä. Nyt on kuitenkin halkoja talven tarpeiksi. Ruumiillinen työ on mukavaa. Ja se moottorisahaaminen (sähäkän punainen Johnsered), äkkiä tulee näkyvää jälkeä, mie tykkään! Saimme homman tappiin vähän ennen puoltapäivää- jolloin rauhoituimme pyhän viettoon. B laatoittaa tällä hetkellä ja on kuumeessa:(

Lauantaiehtoota blogiystäville! Minusta on mielettömän ihanaa, kun täällä voi tutustua uusiin ihmisiin, joihin luultavasti ei olisi muuten koskaan tutustunut:)
S.A.

5 kommenttia:

Pirjo kirjoitti...

Hihii, meikäläinen kanssa sählää oikean ja vasemman kanssa. Tulee mieleen inttiajat, kun panssareilla liikuttiin. Naispanssarimies Pirjolla oli suuria vaikeuksia moisten haastavien ilmansuuntien kanssa... Jopa kerran niin, että onnistuin vääntämään panssarivaunun tykin puuta vasten. Lommojahan siitä tuli... Ja kiitosta esimiehiltä, tietenkin. Taisinpa vielä saada saappaisiini kirjaimet oikean ja vasemman hahmottamista varten, mutta ihan turhaan!

Susikairan akka kirjoitti...

Minusta tuntuu, että tämä tyyppivika on naisten juttu, koska kukaan mies ei ole minulle koskaan tunnustanut olevansa oikea-vasen-sekoinen...? hmmmm... nyt tarvittaisiin tilastotutkimuksia aiheesta;)

Anne kirjoitti...

Mun äidillä on sama 'vika'. Onneks se ei oo perinnöllinen tai ei ainakaan oo mulle periytynyt.
Luuletko, että miehet sen myöntäis vaikka niillä samaa vikaa oliskin ?
=D

Outi kirjoitti...

Oikea-vasen hämmingeistä tuli mieleeni pieni painajainen - autokoulun ajokoe. Olin niin sekaisin, että aina kun se katsastusmies (tai mikä sitä koetta pitikään) sanoi, että käänny oikealle, niin käännyin vasemmalle ja toisinpäin. Yhtään en tajunnut kokeen aikana, eikä se ohjaajakaan sanonut mitään ennen kuin kokeen jälkeen.

Läpäisin kuitenkin. :)

Minz kirjoitti...

Hih! Kyllähän sitä aika ajoin tulee sählittyä näitten kanssa, vaikka "periaate" onkin selvä. Joskus varsinkin ihmisten tai eläinten vasenta ja oikeaa jää miettimään, että minusta vai toisestapäinkö sitä pitäisi sanoa? Esimerkkinä siis jos edessäsi seisoo ihminen, jolla on toisessa kädessä pallo ja toisessa maila. Kun sanon, vasen, onko se vasen minusta katsottuna vasen, vai tästä seisovan kaverin kannalta katsottuna vasen - vai toisinpäin? Hehee, siinäkohtaa yleensä täytyy ottaa jo eleet avuksi, jollei sitten suoraan kuvaa tyyliin: pallokäsi tai mailakäsi... Hätä keinot keksii. =o)